Ce beneficii aduce dovleacul?
1. Culoarea galben-portocalie este o dovada a faptului ca dovleacul este plin de antioxidanti si betacaroten. Betacarotenul este o provitamina ce va fi convertita de catre organism in vitamina A. Vitamina A este un antioxidant natural puternic si este solicitat de catre corp pentru mentinerea integritatii pielii si a membranelor mucoase. Este de asemenea o vitamina esentiala pentru vaz, protejeaza organismul impotriva cancerului la plamani si la cavitatea bucala.
2. Este recomandat persoanelor cu afectiuni cardiovasculare, dar si celor cu risc crescut de a dezvolta tumori canceroase. Dovleacul este indicat in special persoanlor anemice deoarece este bogat in acid folic (vitamina b9). In cazul intepaturilor de insecte se pot folosi cataplasme din pulpa zdrobita. Aceste cataplasme se schimba zilnic pana la vindecare.
3. De la dovleac sunt folosite aproape toate partile componente, fiind foarte bogat in vitamine. Principalele elemente nutritive sunt luteina, alfa si beta-carotenul, vitamina A, proteinele, zincul si au rolul de a distruge colesterolul si de a regenera organismul. Semintele sunt o sursa excelenta de aminoacizi, tryptofan, buni pentru sanatate. Contin si lecitina si protide.
4. Cataplasmele cu seminte sunt folosite in caz de inflamatii, plagi sau arsuri. Acestea trebuie sa fie schimbate zilnic pana se vindeca zona afectata. Magneziul din seminte alunga oboseala si lecitina imbunatateste memoria. Mancati cateva seminte sa fie neprajite si veti observa efectul lor pozitiv de-a lungul zilei.
5. Cele mai puternice efecte terapeutice le au semintele de dovleac. Ele ajuta la:
eliminarea parazitilor;
desfunda vasele de sange;
regleaza colesterolul;
stimuleaza activitatea rinichilor
combat constipatia;
combat insomnia;
asigura functionarea muschiului cardiac.
6. Dovleacul combate viermii intestinali. 1 gram de seminte de dovleac contine tot atatea proteine cat un pahar cu lapte. In plus, este stiut faptul ca un consum regulat de seminte de dovleac, in stare cruda, tine departe viermii intestinali. In caz de oxiuri, la copii se dau cate 10-15 seminte de dovleac descojite zilnic, iar adultii vor lua cate 20-30 de seminte pe zi.
7. Dovleacul duce la regenerarea celulelor pancreatice, favorizand cresterea nivelului de insulina in sange. Acesta este un produs destinat persoanelor predispuse diabetului, dar si celor care sufera deja de aceasta boala.