1. Scortisoara ca un antioxidant:
anti-oxidantii continuti de scortisoara pot reduce foarte mult prejudiciul cauzat de radicalii liberi din fumul de tigara. Adauga un praf de scortisoara in ceai negru si vei obtine o crestere suplimentara senzationala in acest sens. Si pentru ca procesele chimice de extractie a scortisoarei distrug beneficiile naturale ale acestui produs, se recomanda folosirea uleiului de scortisoara pentru ceai, intrucat acesta ofera o doza mai realista de scortisoara.
2. Creste abilitatea cognitiva, atentia si puterea de concentare
Scortisoara stimuleaza activitatea creierului, creste viteza vizual-motorie si viteza de auto-raspuns, vigilenta, memoria si nivelul de productivitate. Acest lucru se datoreaza capacitatii scortisoarei de a controla nivelul de insulina. Un studiu recent a demonstrat ca parfumul sau aroma de scortisoara poate stimula functionarea creierului. De asemenea, prin miros puteti trata anumite afectiuni. Puteti utiliza uleiuri esentiale cu miros de scortisoara sau chiar trandafiri criogenati pe care sa adaugati ulei concentrat de trandafiri.
3. Leac pentru diabet:
multi diabetici au inceput sa ia scortisoara pentru a controla nivelul zaharului din sange. Scortisoara de tip Ceylon cultivata in Sri Lanka are un nivel scazut de cumarina – o substanta regasita in alte tipuri de scortisoara – care luata in exces, poate duce la insuficienta hepatica si alte leziuni hepatice.
4. Indulceste bolile de inima
Scortisoara contine foarte mult mangan, calciu, fier si fibre cu efecte asupra bolilor coronariene si hipertensiunii arteriale. Manganul ajuta la dezvoltarea tesutului conjunctiv, absorbtia de calciu la buna functionare a glandei tiroide si a hormonilor sexuali, la reglarea nivelului de zahar din sange si la metabolismul grasimilor si carbohidratilor.
5. Purifica sangele si stimuleaza circulatia
Scortisoara este un ingredient care subtiaza sangele si imbunatateste circulatia, reduce durerea, creste rata metabolica si ajuta la pierderea in greutate. Scortisoara are proprietati anti-coagulante, de aceea nu trebuie luata in combinatie cu alte medicamente pentru subtierea sangelui, deoarece pot aparea hemoragii.
6. Ajuta la slabit
Ceaiul de scortisoara ajuta la pierderea in greutate, prin reducerea grasimii de pe burta. Se face o cura cu ceai de scortisoara timp de 4 luni, timp in care se bea cate un ceai de scortisoara de doua ori pe zi.
7. Repara indigestia
Indigestia poate cauza crampe de stomac, constipatie sau diaree, durere de stomac sau dureri de cap. O substanta din scortisoara numita catechine (un tip de anti-oxidant) ajuta la ameliorarea disconfortului de la nivelul stomacului: balonare, gaze sau indigestia. Scortisoara stimuleaza digestia alimentelor si reduce refluxul de acid gastric prin reducerea aciditatii stomacului. Pentru rezultate optime se recomanda ceaiul de scortisoara cu o lingurita de miere. Unii recomanda uleiul de trandafiri pentru probleme de indigestie.
8. Efect benefic asupra sindromului de colon iritabil
Ceaiul de scortisoara calmeaza stomacul. Sindromul de colon iritabil te tine intr-o stare constanta de disconfort, mai ales dupa o masa copioasa. Scortisoara reduce senzatia de balonare si infectia intestinelor. Dupa mai multe cercetari suplimentare, s-a descoperit ca scortisoara este un dezinfectant natural. Savurad o ceasca de ceai de scortisoara inseamna mai multa sanatate pentru stomac, colon si plamani.
9. Cancer de colon
Aparent ceaiul de scortisoara imbunatateste starea de sanatate a colonului, reducand astfel riscul de cancer. Conform acestei ipoteze, extractul de scortisoara adaugat in apa inhiba cresterea si raspandirea cancerului in diferite tipuri de cancer: cancer de limfom, melanom, de col uterin si cancerul colorectal. Acest lucru s-ar putea datora faptului ca scortisoara reduce nivelul de zahar din sistem.
10. Odorizant de gura
Bea ceai de scortisoara fara zahar pentru a obtine o senzatie de prospetime a cavitatii bucale. Scortisoara combate cariile si bolile gingivale datorita proprietatilor anti-bacteriene si dezinfectante asupra germenilor. Dupa ce beti ceai de scortisoara este bine sa va spalati pe dinti sau cel putin sa clatiti gura cu apa, astfel incat ceaiul sa nu pateze dintii.